Megjelent az új K-01 és K-03 az Esoteric-től
A 2010-es év végén jelentősen megváltozik az Esoteric felsőkategóriás digitális műsorforrás választéka, ugyanis a DV-60, UZ-1, UX-3Pi, UX-1Pi és P-03Uni DVD, illetve univerzális lejátszók egy csapatban mennek nyugdíjba, az utódlásukról azonban még nincsenek pontos információk. Az X-01D2 és X-03SE CD/SACD játszók novemberben fejezték be pályafutásukat, őket a K-01 és a K-03 modellek váltják fel.

A K-01 névre hallgató lejátszó zászlóshajó elegáns és méretes házában az Esoteric P-01/D-01 lejátszó duójából eredeztetett state-of-the-art technológiáival kivitelezett CD/SACD játszó és önállóan is használható DA konverter lakik. Az új „K” modellek design koncepciójának kulcseleme az extrém tisztaság és az egyszerűség volt, annak érdekében, hogy a klasszikus 2-csatornás készülékek természetes hatású, stressz-mentes zenei élvezetet nyújtsanak a valóban értő közönség számára.

Tervezésük során az Esoteric az összes birtokában lévő tudást, tapasztalatot és információt bevetette, amit ez idáig a mechanikával, az elektronikai áramkörökkel és a különféle anyagok tulajdonságaival kapcsolatosan begyűjtött. A precíz és kifinomult VRDS-NEO „VMK-3.5-20S” mechanikán alapuló készülék digitális szekciója a D-01 filozófiáját hűen követve épül fel, azaz csatornánként kettő 32-bites monaurális DA konvertert és nyolc paralel/differenciál DAC áramkört tartalmaz, és mindegyik csatornáját külön-külön tápegység élteti. Precíziós VCXO órajel generátora szintén saját fejlesztésű, különlegesen pontos típus, tápegysége négy transzformátort tartalmaz. Három szett 192 kHz/24 bit rendszerű digitális bemenettel és ugyancsak 192 kHz/24 bites aszinkron USB bejárattal rendelkezik, így a PC-k jelei is kitüntetett figyelemben részesülnek.

A különféle digitális forrásokkal és formátumokkal szembeni tolerancia amúgy is a készülékek fő jellemzői közé számít, így a beépített kivételes minőségű DA konverter CD-ről vagy más digitális forrásról 32/44,1/48/88,2/96/176,4/192 kHz-es eredeti PCM jelek, és kétszeresére (64/88,2/96 kHz) illetve négyszeresére (128/176,4/192 kHz) felkonvertált PCM jelek fogadására és feldolgozására egyaránt képes, és a fenti formátumokat DSD jelekké is át tudja alakítani. Természetesen az SACD készülékekkel is nagyon jó kapcsolatokat ápol, így a DSD jeleket is fogadja és DSD natív lejátszásra is képes.

A lejátszók digitális tudomány repertoárját négyféle digitális szűrő gazdagítja a PCM jelfeldolgozáshoz, melyek közül kettő FIR, kettő pedig short delay fajtájú. Közülük a felhasználó választhatja ki az ízlésének leginkább megfelelő hangzást garantáló típust, attól függően, hogy a precíz vagy inkább a természetes karaktert kedveli jobban. Természetesen lehetőség nyílik a kiegészítő szűrők kikapcsolására is, ennek okán ezek a készülékek olyan értelemben is igazán audiofil típusok, hogy nem csak készen kapott, megváltoztathatatlan dolgokat kínálnak, hanem a hifisták számára oly’ kedves kísérletezgetést is nagyban támogatják.

Az elegáns készülékházakban a nagy méretnek köszönhetően bőséges hely van a különféle részegységek elkülönítésére, így kiküszöbölve a kereszttorzításokat és a különféle káros egymásra hatásokat. A nagy tömegű VRDS-NEO mechanikák a ház középső részén helyezkednek el, hogy a súlyeloszlás is ideális legyen, és direktben, az Esoteric szabadalmazatott 3-pontos egységével kapcsolódnak az 5 mm vastag fenéklemezhez; a megoldás hatékonyan küszöböli ki a zene minőségét károsító vibrációkat és rezonanciákat. A különleges hangminőséget a kiviteli elegancia teszi teljessé, ennek jegyében a kivételesen szép készülékekhez bőrrel bevont, luxus hatású és tapintású távvezérlők járnak.
(Megjelent: 2011-02-01)