STS Digital
Tartalom és filozófia a lemezen

Az STS Digitalt talán kevesen ismerik, pedig a demó lemezek és audiofil felvételek egyik legnagyobb európai stúdiója, illetve masztering stúdióként is jelentős hírnevet szereztek maguknak az évek során. Szlogenjük: „Tartalom és filozófia a lemezen”. A demo lemezeken lévő nótákat nem úgy kell elképzelni, hogy azok egyéb kiadványokról összeválogatott zenék, hanem már a felvétel során az volt a fő cél, hogy az elkészült anyag a legkiválóbb hangvisszaadó rendszereken meghallgatva is természetes és életszerű eredményt nyújtson. Ezekkel a felvételekkel akár egy hifi üzletben, akár otthon is képesek vagyunk megmondani egy adott rendszer hangi kvalitásait, és a felvételek zenei értéke is igen kimagasló.

Az STS hangmérnökei mindig 5 kulcsfontosságú tényező alapján határozzák meg egy mesterszalag vagy felvétel elkészítésének alapelveit:

1. Természetes, meleg hangzás, ahol az akusztikus hangszerek a maguk valóságában szólalnak meg úgy, ahogyan azt a hangmérnök megálmodta. Ehhez a legmegfelelőbb eszközök a legújabb szénszálas és egyéb minőségi kondenzátor mikrofonok , és egy jó minőségű A/D konverter.

2. Akusztikus környezet és a zenészek elhelyezése ebben a térben, melyet az STS-3 és az STS- 6 felvételi rendszerrel valósulnak meg. Az STS hangmérnökei számára a vízszintes és a függőleges felbontás az elkészült felvétel legfontosabb tulajdonsága.

3. A Felvétel fázis tisztasága, beleértve az elektromos fázist ( jó kábel / üvegszálas kapcsolatok, stb ), és az akusztikai fázis, melyet a mikrofonok megfelelő elhelyezésével lehet megvalósítani. Ez ellenőrizhető a fejhallgatón, és természetesen egy fázis mérővel is.

4. A felvétel szimmetriája. Ez azt jelenti, mindig olyan módon helyezik el a mikrofonokat, hogy a bal és a jobb oldalon is van egy azonos része a jelnek. Nincs mono mikrofon és szélső bal és a jobb. Ezek megzavarják a hang szimmetriáját, és erős csúcsokat adnak a kapott hanghoz, amelyek nem esnek egybe a teljes akusztikai térrel.

5. A felvétel átláthatósága és egyértelműsége. Ez nem azt jelenti, hogy túlságosan éles és steril a felvétel, a kapott hang puha és könnyen értelmezhető, amely különleges 3-dimenziós térként jelenik meg a lemezen.

A Hollandiában található STS Digital Európa vezető audiofil stúdiója, ahol kiváló minőségű lemez felvételek és különféle gyártók, mint például a Marantz és a Siltech tesztlemezei is készülnek, illetve máshol felvett anyagok audiofil minőségűre való maszterelésére is lehetőség van. A cég portfóliója CD, SACD és LP lemezekből áll, és a választéka folyamatosan nő. Magyarországon a DoubleReed forgalmazza az STS kiadványokat, hogy a minőségi készülékek mellé kitűnő felvételeket is lehessen vásárolni.

A cég aktuális kínálatában igényes jazz muzsika, klasszikus zene és több különleges tesztprogram válogatás található, melyekkel egyrészt mindenki letesztelheti, mit tud a rendszere, másrészt valóban kitűnő hanganyagokkal kényeztetheti magát.