ESR Acoustics
Szobaakusztika egyszerűen

A legtöbb zeneszoba, zenehallgató helység, de még a stúdiók is igénylik valamilyen szinten a meglévő helység akusztikájának módosítását, közelebb hozva azt az ideálishoz. Kis alapterületű helységekben a legtöbb gondot az un. csörgő visszhang megjelenése okozza, ami akkor keletkezik, ha a két, egymással párhuzamos szemközti fal felület üres és meglehetősen közel vannak egymáshoz. Ilyenkor csak olyan eszköz segít, amely nem engedi meg a hang derékszögben történő visszaverődését, hanem azt szétszórja a szélrózsa minden irányába. Egy ilyen diffúzor hatékony segítőtárs akkor is, ha a fal felületek túl vannak csillapítva és semmi nem verődik róluk vissza. A Görög illetőségű ESR Acoustics az esztétikus diffúz szobaakusztikai panelek egyik gyártója.

Az ESR panelok közül a legnépszerűbb a Roundffusor 1. Az R1 félgömbök és félhengerek komplex kombinációja, egy 58x58x11cm-es műanyagból formált modul, amely a hozzá készített sínekkel rögzíthető bármilyen falfelülethez. Az R1 egyszerre aktívan visszaver (2dB), tisztán diffúz (180Hz-től – 20KHz-ig) és ugyanakkor egy egyedülálló mélyfrekvenciás basszus csapda (5Hz-250Hz) kombinációja. Nem szükséges a teljes hallgatói helyiség beborítása, csupán a falfelület 10%-án szükséges alkalmazni az R1-et. A rendszer úgy van kitalálva, hogy több modul egymás mellé illesztve alkotja az igazi diffúz felületet, mint egy kiegészítve egymást. Az alapanyaga 5 mm-es polisztirén, alapban fehéres színben, amely azonban nagyon könnyen festhető, így igen vidám felületek is kialakíhatóak. Rendelhető bordó vagy kék bársony borítással vagy művészi festéssel is. Az ajánlott minimális mennyiség 3x3, azaz 9 db modul.

Az ESR R1 mindenképp egyszerű, komplex és esztétikus megoldás lehet bármelyik igényes zenehallgató otthonában, kiegészítve a felső kategóriás lehallgatói rendszert egy kiváló szobaakusztikával, hogy a lemezeinken tárolt zenét mindig a stúdióban kikevert, vagy mint a koncertterem valós körülményei között élvezhessük a saját otthonunkban.