NAT Audio
Van még új a nap alatt a csöves technológiában is

A szerbiai Kragujevacban működő NAT Audio szakterülete a high-end vákum csöves előerősítők és végerősítők gyártása. Az általuk leginkább favorizált verzió a triódás single-ended konfiguráció, melyet filozófiájuk szerint a lehető legrövidebb jel-utakkal, és zero, vagy minimális visszacsatolással valósítanak meg immár 2001 óta. A megfelelő minőségű alkatelemek kiválasztása szintén kiemelt fontosságú szempont náluk, csövek tekintetében például kizárólag neves gyártóktól (GE, RCA, Electron Tube, EI) származó New Old Stock (NOS) csöveket használnak, melyek legtöbbje ráadásként katonai minősítésű, ami mint tudjuk, mindig a legjobb minőséget jelenti.

A NAT végerősítők kimenő transzformátorait természetesen kézzel tekercselik. A körültekintően megtervezett és megépített kiváló kimenő transzformátorok nagyon széles frekvencia átvitelt eredményeznek, az Se2 típusuk például 5 Hz- 100 kHz-es értékkel rendelkezik e téren. Az értékes kézi munkával összeszerelt készülékek végül több mint 100 órányi kemény beégető teszten esnek át, mielőtt elhagynák az üzemet, hogy a vásárlókhoz valóban csak kipróbált, tökéletes darabok kerüljenek.

A NAT Audio legelső terméke 2001-ben az Utopia nevű direkt csatolt, zero visszacsatolással rendelkező line előfok volt, melyet 2003-ban a 70 W teljesítményű direkt fűtött triódás Se3 végerősítő követett. A szett 2004-ben az elemről működő Signature Phono-val egészült ki, így már az analóg barátok is kipróbálhatták, milyen is az a NAT hangzás.
2008-ban érkezett az őserőt megtestesítő direkt fűtött triódás Magma, csöves erősítőknél brutálisnak számító 160 W teljesítményével, majd még ugyanabban az évben megjelent az első integrált modelljük is, a direkt csatolt hibrid felépítésű Symbiosis Se.
Egy évvel később a Xenon névre hallgató AC kondicionálóval jelentkeztek, amit természetesen minden típusukhoz megvásárolhattak a márka és a tiszta tápáram rajongói. Ezek után Magnetostat néven egy elemes vonal szintű előfokot mutattak be 2010-ben, majd egy évvel később a Magnetic típus jóvoltából hibrid előfokkal is bővült a választékuk. Az idei év aktuális NAT újdonságai az inverz vákuum RIAA áramkörrel készült Signature Phono Vacuum RIAA és a Microwave nevű, különleges fém kerámia konstrukciójú csövekkel készülő erősítő, amely többek között azt is jelzi, hogy bőven van még kiaknázásra váró lehetőség az Old Style klasszikusnak tartott csöves műfajban is.