HighEndNovum
Felharmonikusokat a zenének

A High End Novum nevű céget a németországi Barchbach városában alapította Michael Jungblut, aki a szobaakusztikával kapcsolatos rezonátorok mezején, harangok készítéshez használt bronzból fejlesztette ki egyedülálló innovációit. Az ő nevéhez fűződnek többek között az első high-end biztosítékok és megszakítók is, melyeket a PS Audio cég, Critical Link néven dobta piacra néhány évvel ezelőtt. Jungblut többéves fejlesztőmunkája után jelentette meg első rezonátorát a PMR-t, amelynek köszönhetően belevágott az új vállalkozásába.

Első önálló termékének fejlesztésébe hangszerkészítők, valamint akusztikai szakemberek is segítségére voltak. Megalkotásához olyan bronzot használtak, amely az egyetlen oszcilláló bronz a világon, amely képes rezonálni és kiegészíteni a törzshangokat, köztes hangokat, valamint a felhangokat is. A terveket holland tudósok tesztelték és végül az apró részleteket is tökéletesre csiszolták a FEM módszer használatával. (A FEM egy extrém precíz metódus, amivel fúvós hangszereket terveznek) Tudományos módszereket alkalmazva kifejlesztettek egy jobb bronz öntési eljárást is, aminek köszönhetően a rezonátorok akusztikai tulajdonságai még jobbak lettek.

Jelenlegi termékpalettájukon a méltán híressé váló PMR modellt a PMR MKII nevű passzív rezonátor váltotta le, ami már 36 cm átmérőjű és 7kg-ot nyom. Az új modell még jobb rezonancia tulajdonsággal rendelkezik, mint elődje, köszönhetően a tovább fejlesztett bronzötvözetnek, de a legnagyobb változást a bronzból készült tartóláb jelentette, melynek segítségével, most már vertikálisan is használhatóvá vált a rezonátor. Olyan felharmonikus hangokat képes generálni, amik az emberi fül számára nagyon kellemesnek hatnak.

A PMR MKII-nek megjelent a kisebb változata PMR Initium néven, mellyel a nagyobb modellt igény esetén a még jobb hatás elérése érdekében, ki tudjuk egészíteni, de kisebb szobákban önmagában is alkalmazható.

Legújabb termékük a PRM LP ONE, amely az előd rezonátorok koncepciójára és tulajdonságaira épül, de ez a termékük a lemezjátszónk hangzásán hivatott segíteni. Egymagában, vagy több PMR terméket kiegészítve is képest hatását megmutatni. Használata egyszerű, csak rá kell raknunk a lemezjátszóra, mintha csak egy leszorító súly lenne.

Kínálatukban megtalálhatóak még különböző kiegészítők is tüskék, alátétek, melyek szintén bronz ötvözetből készülnek.

Mivel egyik audio rendszer sem rendelkezik tökéletesen harmonikus frekvenciákkal, a High End Novum termékei minden rendszernek előnyére válhatnak.