Harmonic Technology
A Photon kábelek megalkotója

Húsz évvel ezelőtt még szinte mindenki úgy vélte, hogy bármilyen olcsó elektromos vezeték, (lámpazsinór) tökéletesen megfelel egy audio rendszer eszközeinek összeköttetése céljára. Még ma is sokan úgy gondolják, hogy „egy drót, az csak drót” és „az elektronok nem tudják milyen vezetőn áramlanak keresztül”, ezért a vezeték minősége valószínűleg nem is befolyásolja a hangminőséget.

Természetesen ez a megállapítás nem igaz, és ezt a kellően érzékeny felbontású rendszerrel rendelkező zeneszerető audiofilek ezrei bizonyíthatják is saját tapasztalataik alapján, bár esetleg nem is tudják pontosan mi a jelenség oka.

Az utóbbi néhány évben végzett kutatások arra a felismerésre vezettek, hogy a kábelek úgynevezett reaktív elektromos tulajdonságai - a belső ellenállás, a kapacitás (párban futó vezetékeknél) és az induktivitás - befolyásolják a magas és mély hangokat hordozó elektromos jelek átvitelét, illetve a jelátvitel hatásfokát. Mivel ezen elektromos jellemzők értéke a különböző kábelek között - több száz százalék mértékben is - eltérhet, nem csoda tehát, ha kábel és kábel között alapvető hangzásbeli különbségek észlelhetők.

A szabadalommal védett új típusú Harmonic Technology (HT) kábelek a jelentős hangzásbeli eltéréseket okozó alábbi paraméterek, mint:
- a vezető anyaga és annak tisztasága.
- a szigetelő anyaga és minősége.
- a kábel felépítése (geometriája) és a vezető erek elrendezése.
- a csatlakozók anyagának és a mechanikai csatlakozásnak a minősége.

A Harmonic Technology kábelek kiváló minőségük ellenére a reálisan árazott kábelek közé tartoznak. A különböző HT kábelekkel végzett elismerő hangú és szokatlanul nagyszámú tesztvizsgálat eredményei is bizonyítják, hogy ezekkel a kábelekkel sokkal jobb hang (és kép) minőséget lehet elérni, mint egyes „túlárazott” sokszorosan drágább versenytársaikkal.

Természetesen a HT jelenlegi portfóliójában megtalálhatóak a különböző videókábelek, beleértve a HDMI-t és komponens kábeleket. Digitális fronton SPDIF, USB és AES/EBU, míg a hagyományos analóg jeltovábbításhoz igen széles választék áll rendelkezésre interkonnekt, hangsugárzó, phono és hálózati kábelekből.

A gyár 1998-ban alakult San Diegóban Kaliforniában. A Harmonic Technology egy csodálatos felfedezés révén ötvözi a tudományt a kohászattal. Végeredmény a kitartó kutatás által szabadalmaztatott OCC (Single Crystal) gyártási folyamat, mely a tiszta fémben megakadályozza a belső kristályszerkezet okozta torzulásokat. A folyamat finomításával létrehozták azt a forradalmian új fémet amelynek az audio és video iparnak a leginkább szüksége volt. Míg a legtöbb gyártó kénytelen beérni a 99,97% tisztaságú fémmel, addig a Harmonic Technology saját kohászati technológiájának köszönhetően 99,999997% tisztaságú, oxigénmentes fémet képes előállítani. A végeredmény drámaian világos és letisztult térleképzés, hatalmas dinamika és olyan erő, amit csak akkor tapasztalhatnak meg az audiofil és házimozi rajongók, ha egyszer kipróbálják a Harmonic Technology kábeleit.

A cég legújabb fejlesztése a forradalmian új Fény Analóg Modul (LAM) Photon jelátalakító, amely egy huszárvágással oldja meg a fém alapú kábelek problémáját. Egyszerűen a fémvezető helyett, optikai szálat alkalmaz. A küldő oldalon a csatlakozókba integrált kettő (RCA), vagy három (XLR) lézer fényforrás kapott helyet, míg a fogadó oldalon ezt egy speciális vevő fogadja, ugyancsak a csatlakozóban az érintkezőkre integrálva. Nem a CD lejátszók LED-es Toslink optikai adó/vevőire kell gondolni, hanem a távközlésben és a professzionális brodcast átvitelben alkalmazott teljesen analóg lézeres átvitelre 5Hz-30MHz sávszélességgel. Mivel nem fémvezetőn történik az átvitel, mindennemű rádiófrekvenciás zavart elfelejthetünk, mint ahogy a földelés okozta zajok is a múlté. Mivel ellenállásról sem beszélhetünk, az átvitel is fénysebességgel történik. A fémalapú kábelekkel együtt járó szkinhatás problémája is kikerült az egyenletből. Az átvitt jelalak lehet szinusz (analóg), vagy négyszög (digitális), így jelenleg interkonnekt (RCA és XLR), koax digitális (RCA és XLR) és USB kábelek érhetők el, illetve egy dedikált tápegység a kábelek meghajtásához. A Harmonic Technology garantálja 200m-ig a veszteségmentes átvitelt ezekkel a kábelekkel. A meghallgatások alapján a legtöbben a „kábelmentes” kifejezéssel élnek, ezzel is utalva arra, hogy olyan, mint ha, nem lenne kábel a komponensek között.