Guru Audio
Svéd design, világklasszis hang

A skandinávok híresek a jó hangszóróikról és a kitűnően megmunkált nívós hangsugárzó kabinetjeikről, éppen ezért Svédország sem maradhat ki a spéci hifiből, hogy ne csak a húsgolyókról és a lapra szerelt bútorokról ismerjük az országot. A svéd specialista audio egyik különleges képviselője a Guru Audio amit 2007-ben alapítottak, és a sokszínűség valamint a tökéletes összjáték jegyében az alkotó gárdában mérnök, dizájner és zenész egyaránt található, vagyis náluk külön-külön felelőse van a technikának, a külsőnek és a zeneiségnek is.

Sok más gyártóhoz hasonlóan a kiindulási pont a Guru Audionál is a stúdiótechnika volt, aztán a hangsugárzók audiofil körökben is népszerűvé váltak és így megjelentek az otthoni audio piacon is. A Guru Audio központja Uppsalában, a városi építész, Gunnar Leche által épített legelső házban található, ahol abszolút szimpatikus hozzáállásként minden érdeklődőt szívesen látnak egy kávéra és egy kis beszélgetésre. (Amint azt a honlapjukon írják, ha arra jársz, és szeretnél hozzájuk benézni, csak csörögj rájuk.)

Ékes bizonyítékául annak, hogy a minőség mindig győzedelmeskedik a mennyiség felett, a Guru Audio nem rendelkezik armadányi hangsugárzóval, otthoni használatra szánt választékában mindössze három modell, az anno első home audio termékükként megjelent QM10-es monitor felfrissített QM10 two jelű változata, a QM60-as állódoboz és a vadonatúj Junior monitor található, ami a QM10 two technológiái alapján készült és jelenleg a gyártó legkisebb doboza. A formája jobban közelít a megszokotthoz, mint a többi modellé, ezért azok is könnyebben megbarátkozhatnak vele, akiknek a QM10 two esetleg túl extrémnek számítana. A hangsugárzók nevében a QM egyébként annyit tesz, hogy Quality Manager, ami érdekes és egyben beszédes elnevezés egy hangsugárzó számára.

A QM10-es és QM60-as dobozok külseje teljesen szokatlan, a QM10 monitor például szöges ellentéte a megszokott hangsugárzó alakzatoknak. A szélessége nagyobb, mint a magassága, olyannak tűnik, mintha oldalra kinyújtottak volna egy mini monitort. A magas fényű fehér festés tovább erősíti a letisztult egyszerűséget (emellett még feketében és pirosban kapható); e tekintetben a QM10 olyan, mint a skandináv tervezés mintaképe és akár az IKEA legelső hangsugárzója is lehetne. Az álló QM60 ezzel szemben egy lekerekített élű lépcsős alakzat, amelynél a legfelül csücsülő tweeter egy szinttel beljebb helyezkedik el, mint a mély/középsugárzó.

A Guru Audio hangsugárzók megtekinthetők és meghallgathatók a Double Reed Audio bemutatótermében.