First Watt
Az első watt a legfontosabb

A kis teljesítményű erősítők számos előnnyel rendelkezhetnek nagyobb testvéreikkel szemben. Már régebben is köztudott volt, hogy igen magas minőséget lehet elérni egyszerű felépítésű, A osztályú, kis mértékű vagy teljesen visszacsatolás nélküli kapcsolásokkal.

Persze továbbra sincs tökéletes erősítő, mivel minden audiofilnek és minden rendszernek specifikus igényei vannak és az lesz a legjobb ami a legvégén boldoggá teszi a gazdáját.

Dick Olsher a közismert szakíró és konstruktőr elhíresült kijelentése, hogy "Az első watt a legfontosabb watt". Mások is megfogalmazták ugyanezt csak másképp, "Kit érdekel, hogy egy erősítő, hogyan szól 500 wattnál, ha rosszul szól 1 watton" Ezekkel a gondolatokkal a fejében alapította meg Nelson Pass 1988-ban a First Watt nevű garázscégét, hogy tovább kutassa a szokatlanul kis teljesítményű erősítőket a hangminőségre fektetve a hangsúlyt.

Ezek az erősítők nem férnek bele a mai "main stream" erősítőgyártásba és nem lehet kommerciális termékekké tenni őket. A maguk különc karakterisztikájával és kis teljesítményükkel valószínűleg a legtöbb ember számára nem lenne megfelelő. Azonban ha nagy érzékenységű dobozod van, ésszerű hangerőn hallgatod a zenét és a hangminőségre különösen érzékeny vagy, akkor nagy valószínűséggel jó helyen jársz pillanatnyilag. Továbbá ha fontosnak tartod az erősítőd megbízhatóságát, akkor még inkább a megfelelő helyen keresgélsz, mivel az elmúlt 15 évben a meghibásodás aránya közelít a nullához.

A First Watt termékeket már-már rutinszerűen a csöves elektronikákhoz hasonlítják, bár Pass úr határozottan kijelentette, hogy nem azzal a szándékkal készítette őket, hogy utánozzák a csöves hangzást. Igaz felépítésükben hasonlítanak a jobb csöves erősítőkhöz, mint például, hogy egyszerű a kapcsolásuk, minimális vagy zéró visszacsatolást tartalmaznak, mégis sok mindenben jobbak azoknál és valószínűleg némely dologban gyengébbek.

A SIT-1, SIT-2, B2 és B4 elkészültével eddig a tizenhatodik típusnál tart Pass Úr, mind egyszerű A osztályú kapcsolások, egyedi megközelítésre alapozva a magas hangminőség érdekében. Remélhetőleg még több nagyszerű szerkezet fog következni hamarosan.

Nelson Pass Úr szívesen veszi az érdeklődők leveleit és amennyiben nem kapsz gyors választ akkor két okot hoz fel a mentségére, vagy a levelek nagy mennyiségével van problémája vagy éppen a kaliforniai strandokon tölti az idejét. Ha két hétig nem kapsz választ akkor egy kicsit légy erőszakosabb és küld el még egyszer a leveled. Hála az égnek, az erősítők nem igen romlanak, mint ahogyan azt már leírtuk korábban és így nincsenek sürgős feladatok.

Persze mi is szívesen állunk a rendelkezésedre és várhatóan gyorsabban kapsz majd választ a kérdéseidre, sőt nálunk akár meg is hallgathatod a berendezéseket.