Audio Desk
Nem csak egyszerűen lemezápolás

A Német illetőségű Audio Desk szakembereinek érdekes, ugyan akkor egyszerű módszert sikerült találnia a CD és hagyományos vinil lemezek hangjának javítására. Jelenleg három oly eszköz szerepel a termékválasztékukban, amelyekkel az otthoni zenei gyűjteményünk hordozóit tehetjük jobb hangúvá és sokkal hosszabb életűvé.

CD lemez pitjeinek letapogatása (leolvasása) a hordozó polykarbonát rétegén keresztül valósul meg. Sajnos a gyakorlatban reflexió lép fel, és így az információ „kétszer” (fáziskülönbséggel) ér a leolvasó egységbe. Ezt a rendszer csak hibajavítás után képes lejátszani. A hang így eltávolodik a valóságtól; keménnyé, a közbeszédben CD-sen sterillé válik. Jó megoldás, ha a polikarbonát törésmutatójával összhangban leesztergáljuk a hordozó lemez szélét, majd azt fényelnyelő réteggel látjuk el, így az előbb említett jelenség nem lép fel. Az így „leesztergált” lemez egyszerűen „csak” jobban muzsikál. Dr. Erich Schrott biokémikus és Wolfgang Schneider mérnök kimerítő teszteket végzett és keresték a módját, hogy megszüntessék a zavaró reflexiókat. Arra a meglepő következtetésre jutottak, hogy a megoldás meglepően egyszerű, mégis rendkívül hatékony. A CD külső élét letörték bizonyos szögben. A módszer úgy működik, mint egy csapda a fényszóródás ellen. A letört él feketére színezése pedig elnyeli a káros fényszóródást. A letörés élszöge 36 °, hallhatóan ez hozzta a legjobb eredményeket.

A CD lemez hangját egyszerű vegyszeres mosással is javíthatjuk. A lemez sajtolásakor parafin alapú formaleválasztó anyagot alkalmaznak a technológia során, nem törődve az így felvitt réteg negatív auditív hatásával. Ennek a rétegnek a lemosására szolgál a CD lemez lemosó készülék, mely nagy nyomáson, speciális mikroprocesszoros program segítségével, az erre a célra kifejlesztett mosószer alkalmazásával valósítja meg a tisztítást. Ha a CD lemezt mintegy kicsomagoljuk ebből a parafin rétegből, a hang hihetetlen módon kitisztul a lejátszáskor és a lemez újrahallgatásakor olyan új részleteket fedezhetünk fel, amikről eddig nem is tudtunk, hogy a lemezen kerültek rögzítése.

Az LP értékes. Az előbbi közhelyes kijelentést ki ne tudná jobban, mint a gyűjtők, akik kisebb vagyonokat is hajlandóak elkölteni egy-egy zenei ritkaságra. Továbbá az is köztudott, hogy a lemezeket sem árt időnként alaposan megtisztítani. A legegyszerűbb módszer egy mikroszálas kefe, amivel a nagyobb porszemeket tudjuk a lemezről eltávolítani, vagy még inkább a barázdákba masszírozni. Egy sokkal hatékonyabb és egyszerűbb megoldást kínál az Audio Desk a Vinyl Cleaner személyében, amely speciális nedves tisztítást alkalmaz. A berendezés gyorsan, ugyan akkor kényelmesen végzi a lemez mindkét oldalának egy időben való tisztítását. A lemezt a gépbe függőlegesen kell behelyezni és nincs is más dolgunk, mint megnyomni a piros gombot és figyelni a visszajelző LED-ket. A kíméletes tisztítási művelet teljesen automatikus. A forgó mikroszálas tisztító hengerek kíméletesen eltávolítják a felületi szennyeződéseket, míg a makacsabb, a barázdában rekedt koszt ultrahang hullámok segítségével távolítja el, míg egy szűrő rendszer a tisztító folyadékot folyamatosan szűri, így biztosítva a hosszú távú gazdaságos üzemeltetést.

Aki a lemezeit hosszú távon, illetve a róluk lejátszható természetes élő zenét szeretné hallani, annak mindenkép érdemes kipróbálnia az Audio Desk berendezéseit.