Pass Laboratories
AZ erősítőgyártók egyik legnagyobbja az USA-ból

A manapság a legjobb erősítőgyártók között emlegetett Pass Labs története bő 20 évvel ezelőtt kezdődött, mégpedig nagyjából azon a klasszikus módon, ahogy a hifi mellett például számos számítógépes cégé is, vagyis a „garázsból”. Nelson Pass 1991-ben alapította meg a Pass Laboratories nevű cégét, miután úgy gondolta, hogy az otthon (úgy tűnik, őt beengedték a házba is) kifejlesztett és megépített single-ended A-osztályú erősítőjét akár boltban is lehetne árusítani. Ugyanebben az időben ő és Mike Burley nyitottak a házukban még egy megmunkáló gép boltot is, ahol az általuk épített három CNC marógép volt az árukészlet, amiken praktikus termékkapcsolásként mellesleg el tudták készíteni az erősítőik házait is.

Az első hivatalos termék az 1992-ben megjelent Aleph 0 monoblokk erősítő volt. A MOS FET-ekből felépített készülék 70 W teljesítménnyel rendelkezett, és egyedülálló módon három gain fokozata volt. Az erősítő kisebb teljesítményen single-ended A-osztályban működött, míg nagyobb kivezérlésen átkapcsolt push-pull A-osztályúvá. A készülék nagyon szép sikereket ért el, a Stereoplay magazin pedig egyenesen az évtized erősítőjének nevezte, ami bizony nem kis teljesítmény egy új cég legelső termékétől.

Ugyanebben az időben Nelson megállapodott az egyik szomszédjával, Elena Tong-gal, akinek az volt a feladata, hogy segítséget nyújtson az erősítők bemutatásához. A munkakapcsolat végül igazán sikeresnek és hosszú életűnek bizonyult, ugyanis Elena mind a mai napig a Pass Labsnál dolgozik menedzserként.

Na de vissza a termékekhez! Az Aleph 0 sikerét követően megjelent a sztereó verzió is Aleph 0s néven, őt követte az Aleph P előfok, majd a 150 W teljesítményű Aleph 1 monoblokk. 1994-ben újratervezték a sikeres Aleph áramköreit, a három gain fokozatból kettő lett és megszületett az Aleph 1 új változata, valamint a 200 Wattos Aleph 1.2 és a 100 Wattos Aleph 2.

Még szintén ebben az évben Wayne Colburn is csatlakozott a céghez, és tevékeny közreműködésével megszületett az előerősítő új változata valamint a gyártó első fonó fokozata is. A cég kettő új szabadalmat is bemutatott a különösen termékeny 1994-es évben, amelyek közül a SuperSymmetric kapcsolás mind a mai napig a Pass Labs erősítők fontos elemének számít. 1995-ben kinőve Nelson házát új telephelyre költöztek Foresthillbe, ahol már elegendő hely volt a korrekt munkához.

1998-ban mutatkozott be az X1000, az első erősítő, ami a SuperSymmetric topológiával készült. A helyi visszacsatolással és kettő gain fokozattal rendelkező X1000 mit tesz Isten pont 1000 W teljesítményű volt, a benne testet öltött technológiák pedig tulajdonképpen mind a mai napig a Pass Labs erősítők műszaki alapjainak tekinthetők. Rövidesen az „X” család is kibővült, megjelent az X600 mono-blokk, majd őt követték az X350, X250 és X150 sztereó változatok. 2002-ben érkeztek a szimmetrikus single-ended XA típusok, melyek az X változatot kombinálták az Aleph topológiájával. 2007-ben kerültek piacra a módosított „.5” verziók, az XA100.5, az XA60.6, és az XA30.5 típusok, elődjeiknél látványosan alacsonyabb zajjal és torzítással, valamint jobb hangminőséggel.

2007-től immár Desmond Harrington látja el a Pass Labs elnöki tisztjét, míg Nelson és Wayne a termékfejlesztésben dolgozik. Joe az értékesítésért és a marketingért felel, a többi feladatot pedig Elena és Kent English látja el. Mindannyian egy irodában ülnek nap, mint nap, a családias hangulat és az esetlegesen felmerülő problémák közös megoldása pedig garantálja, hogy a Pass Labs a nagy cégek gyermekbetegségeitől mentes kreatív vállalat legyen.