Magneplanar
Nagy múltú planársugárzók az USA-ból

Sokan bizonytalanságban vannak a cég elnevezésével kapcsolatban - "Magnepan" vagy "Magneplanar"? Akkor itt a válasz: a "Magnepan" maga a cég neve, míg a "Magneplanar" a márkanevük, amely alatt forgalmazzák a hangfalaikat. A Magnepan cég több mint negyven éve foglalkozik teljes sávú planar/ribbon elven működő hangfalak gyártásával. Termékeiknek talán az egyik legjellemzőbb közös hangzásbeli vonása a nagy felbontás a teljes frekvenciatartományban, tisztaság, doboztalanság, koherencia és nagyszerű színpad. Ma már nemcsak sztereó sugárzókat gyártanak, hanem a házi mozi területén is egyre sikeresebbek és elismertebbek, köszönhetően a kimagasló hangminőségnek, mivel arra a házimoziban is igen nagy szükség van.

Általában minden sikeres vállalkozás esetében szükség van egy jó elképzelésre, egy nagy adag kitartásra és nem utolsó sorban egy kis szerencsére. Nem volt ez másképp Jim Winney a Magnepán alapítója esetében sem, aki mint általában minden sikeres audió cég alapítója elsősorban zeneszerető ember volt és mint általában a hifisták, mindég elégedetlen.

Winey nősülése után költözött Mineapolis-ba, ahol megismerkedett William Johnson-al az Audio Research megalkotójával, akinek akkortájt hifi boltja volt és itt alakalma volt több kimagasló terméket meghallgatnia. Elsősorban az elektrosztatikus hangfalak tetszettek neki , ezért ezek nyújtottak alapot az első fejlesztéseihez. Több sikertelen próbálkozás után sem adta fel, míg nem egy teljesen független ötlettől vezérelve jutott el a végső megoldásig, a planar/ribbon technológiáig.

De egy dolog volt a prototípus megalkotása és egy egészen másik az első piacképes darabok mennyiségben történő előállítása. Winey nagyon sok áldozatott hozott a kezdetekben, elhagyta kiváló 3M-es munkahelyét, beáldozta a család 50.000 dollárját és mintegy két évet szánt a teljes kifejlesztére.

Az első példányok Mineapolis környékén kerültek forgalomba. Természetesen William Johnson az Audio Research első embere is meghallgatta az új alkotást és le volt nyűgözve. Gyorsan kötöttek is egy öt éves kizárólagos szerződést az Audio Research javára, hogy forgalmazza a Magneplanar termékét, a három panelból álló Tympanit. Egy éven belül a Magnepan előrukkolt a legendás MGII-el, amit már a saját csatornáin keresztül értékesített. A cég pillanatok alatt katapultált az egyszemélyes cégből a több millió dolláros cégek közé.

Ma már a cég White Bear Lake-ban található és mintegy 40 főt foglalkoztat. A kezdetek óta mintegy 200.000 hangfalpár szolgálja elégedett gazdáit. A hangfalak minden egyes elemét házon belül gyártják, egyrészt a gyártási költségek alacsonyan tartása miatt, másrészt a minőség kézbentartása végett. És ami nem mellékes a mintegy 40 éve gyártott modellekhez még ma is van tartalék alkatrészeik és ezáltal képesek őket teljesen újjávarázsolni.

Végezetül. Kevés olyan gyártót találni ma a piacon, aki az elsődleges elképzelései alapján gyártja a hangfalait még a mai napon is, mindezt úgy, hogy a teljes gyártást házon belül tartja. Mégis amire Winey a legbüszkébb, az a lojális vevők ezrei, akik miután hosszú időn keresztül Magneplanar hangfalat birtokoltak, továbbra is ebben a márkában gondolkodnak. Amennyiben egy Magneplanar hangfalat hallgatunk hosszabb időn keresztül, számunkra is világos lesz minden: ezek a hangfalak olyan kimagasló kvalitásokkal rendelkeznek bizonyos területeken amit nehéz mással helyettesíteni, különösen ha az árat is figyelembe veszzük.